RECENT POSTS

Πήλιο και facebook! Κοινοποιήστε γιατί χανόμαστε!


Ποιος ο ρόλος των ηλεκτρονικών κοινωνικών δικτύων και γενικότερα του ίντερνετ στην ενίσχυση της τουριστικής δύναμης του Πηλίου;

Πόσο πολύ μπορεί να επηρεαστεί ο κλάδος του τουρισμού από την τεχνολογία;

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του τουρισμού θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε στο παρόν άρθρο.

Αρκετά χρόνια τώρα, ο τουρισμός κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων βιομηχανιών σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς προσφέρει ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται κυρίως σε παράγοντες όπως η αύξηση του ελεύθερου αλλά και οι νέοι τρόποι επικοινωνίας και πληροφόρησης. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, ο τουρισμός ολοένα αυξάνεται και καταλαμβάνει πρωταρχικό ρόλο τόσο σε εκείνους που κάνουν χρήση τις υπηρεσίες του όσο και σε εκείνους που τις διαθέτουν.

Ο ηλεκτρονικός τουρισμός – e-Tourism

Ας ξεκινήσουμε όμως με τον ηλεκτρονικό τουρισμό για να μπούμε σιγά-σιγά στο νόημα της διαφήμισης, της προώθησης και της τουριστικής προβολής.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις ανάγκες που προέκυψαν λόγω της εξέλιξης των τεχνολογιών και του μεγάλου ανταγωνισμού που δημιουργήθηκε στον τομέα του τουρισμού, όλο και περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις αναπτύσσουν διαδικτυακές υπηρεσίες και χρησιμοποιούν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Αυτός ο τρόπος επιχειρηματικότητας είναι γνωστός και ως Ηλεκτρονικός Τουρισμός ή e-Tourism. Φυσικά όλη αυτή η στοχοποίηση του τουρισμού στα διαδικτυακά μέσα δεν είναι τυχαία.

Σύμφωνα δε με την Expedia, το 48% των χρηστών χρησιμοποιούν μια κινητή συσκευή για να πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με το επόμενο ταξίδι τους. Τα στατιστικά αυτά έρχονται να ισχυροποιήσουν τη δύναμη του διαδικτύου και της ηλεκτρονικής διαφήμισης και δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητα από όσους ασχολούνται με τον τουρισμό και την προώθηση τόσο τουριστικών επιχειρήσεων, όσο και ολόκληρων χωρών. Όπως γίνεται κατανοητό, το ίντερνετ πλέον κατέχει τα σκήπτρα σε θέματα διαφήμισης και προώθησης.

Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ας προσπαθήσουμε όμως να καθοδηγήσουμε τη ροή του άρθου στην προώθηση ενός τόπου μέσω των κοινωνικών δικτύων. Για να φτάσουμε εκεί, αρχικά θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε μέσω στατιστικών αναλύσεων, τη δύναμη των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Τα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter κ.α.), έχουν λάβει -δυστυχώς ή ευτυχώς- τα σκήπτρα της επικοινωνίας αλλά και της διαφήμισης παγκοσμίως.

Συνολικά στο Facebook υπάρχουν 1,79 δισ. ενεργοί χρήστες τον μήνα και 1,18 δισ. είναι οι ενεργοί καθημερινοί χρήστες, ενώ ο αριθμός όσων καθημερινά χρησιμοποιούν το Facebook από μια κινητή συσκευή ξεπερνά το ένα δισ. Κάθε μέρα δημοσιεύονται στο Facebook 300 εκατ. φωτογραφίες, ενώ κάθε λεπτό δημοσιεύονται 136.000 νέες φωτογραφίες.

Στην Ελλάδα το 35% του πληθυσμού όπως προείπαμε, έχει smartphones. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το πασίγνωστο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μας δείχνουν ότι η διείσδυση του Facebook στην Ελλάδα είναι 34,41% σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας και 74,43% σε σχέση με τον αριθμό των χρηστών του Διαδικτύου. Ο συνολικός αριθμός των χρηστών FB στην Ελλάδα φθάνει τους 3.699.520 και αυξήθηκε κατά 199.220 χρήστες τους τελευταίους 6 μήνες, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας 42η στην κατάταξη όλων των στατιστικών στοιχείων στο Facebook παγκοσμίως.

Όλα αυτά τα στατιστικά και ακόμη περισσότερα που μπορεί να βρει ο καθένας με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, συνηγορούν στο γεγονός πως το facebook και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, παίζουν μεγάλο ρόλο στην προώθηση ενός τόπου και στην αύξηση της τουριστικής του δύναμης.

Ερευνα της Four Pillars που επικαλείται ο Οργανισμός Τουρισμού της Βόρειας Ιρλανδίας αναφέρει ότι το 52% των χρηστών του Facebook έκανε την επιλογή του για τις επόμενες διακοπές του, επηρεαζόμενο από φωτογραφίες που είδε στους «τοίχους» φίλων!!!

Αυτό συγκεκριμένα το στατιστικό, ήταν και η αιτία για να δημιουργήσουμε

Γι΄αυτό λοιπόν, κανένας από τους πολίτες ενός τόπου, και συγκεκριμένα της Μαγνησίας (του Βόλου, του Πηλίου, και των υπόλοιπων σημείων της, μιας και σε αυτούς απευθυνόμαστε), δεν θα πρέπει να αμελεί τον μεγάλο ρόλο που μπορεί να παίξει ο ίδιος στην αύξηση της επισκεψιμότητας και την ανάπτυξη του τουρισμού του τόπου του. Όσο ουτοπική κι αν ακούγεται η πρόταση για προώθηση ενός τόπου μέσω ημών των ιδίων, τόσο αποτελεσματική και αποδοτική μπορεί να γίνει. Ας πάψουμε να περιμένουμε απο "τους άλλους" (το κράτος ή τον εκάστοτε Δήμο) να ενεργήσουν έτσι ώστε να επωφεληθούμε εμείς. Είναι αναμφισβήτητα υποχρέωση τους και κάτι τέτοιο θα ήταν το ιδανικό, όμως ο τόπος μας πρέπει να πάει μπροστά με ή χωρίς τη δική τους συνεισφορά. Είτε λοιπόν εκείνοι είναι ανίκανοι, είτε είναι αδιάφοροι, είτε φταίει η οικονομική αιμορραγία των Δήμων εν καιρώ κρίσης, εμείς δεν θα τους κατηγορήσουμε μιας και δεν είμαστε οι αρμόδιοι για κάτι τέτοιο.

Εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να κάνουμε γνωστή στον καθένα που διαβάζει αυτό το άρθρο, την δύναμη που κατέχει.

Αυτή η δύναμη λέγεται ιντερνετ! Γι' αυτό λοιπόν προωθήστε, φωτογραφήσετε, διαφημίστε και μιλήστε εσείς οι ίδιοι για τον τόπο μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μην χάνετε την ευκαιρία να προωθείτε τις φωτογραφίες του μοναδικού μας τόπου!

Κοινοποιήστε γιατί χανόμαστε!


FOLLOW US 

  • Facebook Social Icon

About Volos

SUBSCRIBE 

Volos (Greek: Βόλος) is a coastal port city in Thessaly situated midway on the Greek mainland, about 326 kilometres (203 miles) north of Athens and 215 kilometres (134 miles) south of Thessaloniki. It is the capital of the Magnesia regional unit. Volos is the only outlet to the sea from Thessaly, the country's largest agricultural region. With a population of 144,449 (2011), it is an important industrial centre, while its port provides a bridge between Europe, the Middle East and Asia.
 

©2017 VisitVolos.com all rights reserved