RECENT POSTS

Καλντερίμια του Πηλίου: Ο δρόμος για τα σπίτια των χωριανών


Αν βρεθείς σε κάποιο χωριό του Πηλίου, μην ξεχάσεις να περιδιαβείς ένα από τα λιθόστρωτα καλντερίμια του. Εφοδιάσου μονάχα με ένα μπουκαλάκι νερό, αν και πιθανώς να μη σου φανεί απαραίτητο γιατί τα χωριά είναι γεμάτα απο βρύσες με φρέσκο, δροσερό νερό. Πάρε λοιπόν μια βαθιά ανάσα για να καθαρίσουν τα πνευμόνια σου απο το καυσαέριο της πόλης και άνοιξε τα μάτια σου διάπλατα για να κρατήσεις έπειτα μαζί σου όσες περισσότερες εικόνες ομορφιάς μπορείς. Μη ξεχάσεις επίσης να είσαι προετοιμασμένος για πεζοπορία σε έδαφος δύσκολο και σκληρό, έχοντας φορέσει παπούτσια κατάλληλα για δύσκολες διαδρομές σαν αυτές που θα συναντήσεις σε πολλά απο τα χωριά του νομού Μαγνησίας.Τα καλντερίμια του Πηλίου που βρίσκονται εντός των χωριών (υπάρχουν και άλλα που θα σε οδηγήσουν εκτός χωριού), είναι χτισμένα με μεράκι απο τους μάστορες του εκάστοτε τόπου. Στο έδαφος κυριαρχεί η πέτρα όπως και στο γενικότερο τοπίο μιας και η πέτρα σαν υλικό είναι πολύ διαδεδομένη στα περισσότερα από τα χωριά. Εκκλησίες, βρύσες και ολόκληρα σπίτια είναι επενδυμένα εξωτερικά με πέτρες, οι οποίες προσδίδουν στον τόπο μια ιδιαιτέρως γραφική νότα.


Από τους κύριους δρόμους ξεκινά ένα ακανόνιστο πυκνό πλέγμα πέτρινων δρομίσκων, τα «καλντερίμια» που ανεβοκατεβαίνουν με μεγάλη ελευθερία και γραφικότητα, περνούν από σπίτια και αυλές, από στενά χαγιάτια και σκιερούς θόλους. Άλλα καταλήγουν ξαφνικά μπροστά σε μεγάλες τοξωτές αυλόθυρες και άλλα γίνονται μονοπάτια προς τα χωράφια, τις πηγές των δασών και τα μακρινά ξωκλήσια.


Περπατώντας στα καλντερίμια είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος την διάταξη εντός των κτισμάτων και αυτό γιατί δε βλέπει τίποτα άλλο πέρα από τις αυλόθυρες ή ίσως τον αύλιο χώρο. Ο διαχωρισμός μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου είναι ξεκάθαρος. Τα κοινά τους σημεία είναι οι πεζούλες έξω από τις αυλόθυρες οι οποίες χρησίμευαν και ως τόπος συναναστροφής των κατοίκων. Η γενική εικόνα που κυριαρχεί είναι αυτή της εσωστρέφειας και της προστασίας του ιδιωτικού χώρου αφου τα περισσότερα σπίτια είναι εμφανώς διαχωρισμένα από τα καλντερίμια του δήμου.Το δίκτυό τους αναπτύσσεται σε πολλούς απο τους οικισμούς και προσαρμόζεται στην μορφολογία του εδάφους με διαφορετικές τυπολογίεςΑν έρθεις στο Πήλιο και λησμονήσεις να γίνεις ένα με τους κατοίκους του χωριού ακολουθώντας τη διαδρομή που κάνουν καθημερινά για να πάνε στο σπίτι τους, μην τολμήσεις να σκεφθείς ούτε κατά διάνοια πως ένιωσες έστω και λίγο σαν ντόπιος! Επίσης, κάνοντας μία από τις διαδρομές των χωριανών, θα κατανοήσεις ακόμη καλύτερα την καθημερινότητά τους ζωή και θα καταλάβεις τι χάνεις όντας άνθρωπος της πόλης. Να περπατήσεις όσο αντέχεις λοιπόν, χωρίς να διστάσεις αν χαθείς προσωρινά. Όλο και κάποιος θα σε βοηθήσει για να βρεις το δρόμο της επιστροφής. Και που ξέρεις... ίσως αυτός ο κάποιος να θέλει να μάθει την ιστορία σου και να σε βάλει στο σπιτικό του να σε κεράσει ένα ποτήρι τσίπουρο με ελιές για ορεκτικό και πολύ αγάπη για... κυρίως πιάτο!
#καλντερίμια #Πήλιο #καλντερίμιαΠηλίου #δρόμος #χωριά #Μαγνησία

FOLLOW US 

  • Facebook Social Icon

About Volos

SUBSCRIBE 

Volos (Greek: Βόλος) is a coastal port city in Thessaly situated midway on the Greek mainland, about 326 kilometres (203 miles) north of Athens and 215 kilometres (134 miles) south of Thessaloniki. It is the capital of the Magnesia regional unit. Volos is the only outlet to the sea from Thessaly, the country's largest agricultural region. With a population of 144,449 (2011), it is an important industrial centre, while its port provides a bridge between Europe, the Middle East and Asia.
 

©2017 VisitVolos.com all rights reserved