RECENT POSTS

Οι μεγαλύτερες μουσικές εκδηλώσεις στη Μαγνησία

Γράφει η Λία Λεφάκη - μουσικός

Μαγνησία... Ο τόπος που βρίσκεται κεντρικά και ανατολικά στο χάρτη της Ελλάδας,στην καρδιά ακριβώς της χώρας μα και στην καρδιά όλων μας. Ένας τόπος που λόγω θέσης και λιμανιού αποτελει πολιτιστικό σταυροδρόμι. Τόπος ευλογημένος, με θάλασσα και βουνό σε έναν εκπληκτικό συνδυασμό,τόσο κοντά το ένα με το άλλο,ώστε η αλμύρα και το ιώδιο να ανακατεύονται αρμονικά με τις μυρωδιές του βουνού,αυτές της ρίγανης,του τσαγιού και του πεύκου.

Ένας τέτοιος τόπος που αγαπιέται χωρίς δεύτερη σκέψη όχι μόνο από ντόπιους, αλλά κι από τον πιο βιαστικό περαστικό, δε θα μπορούσε να μην αποτελεί έμπνευση για ανθρώπους της τέχνης.

Δε θα μπορούσε να μην προσφέρεται ως μια μεγάλη αγκαλιά μέσα στην οποία καλλιεργούνται, ανθίζουν κι ευδοκιμούν οι ευγενείς ανησυχίες των καλλιτεχνών, των χορευτών, των ηθοποιών, των φωτογράφων και κυρίως των μουσικών.

Καθώς η Μαγνησία είναι η περιοχή που ξέρει να “χορταίνει” τις αισθήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών της, δε θα μπορούσε να μην έχει έντονη δραστηριότητα και στο χώρο της μουσικής. Ακόμη και τα πιο απαιτητικά αυτιά θα βρούνε εδώ ενδιαφέροντα ακούσματα τόσο από το χώρο της κλασικής, όσο κι από το χώρο της έντεχνης, ποπ, ροκ, παραδοσιακής και λα'ι'κής μουσικής. Δραστηριότητες που ξεκίνησαν δειλά και με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν σε πολιτιστικά δρώμενα παγκοσμίου εμβέλειας.

Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου - Volos International Guitar Festival

Η παλαιότερη πολιτιστική εκδήλωση βασισμένη στη μουσική είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου. Το 1978 ήταν η χρονιά που ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας Κώστας Κοτσιώλης επέλεξε την περιοχή του Βόλου για να στεγάσει το “πνευματικό'' του παιδί, το όνειρό του, το Διεθνές αυτό κιθαριστικό φεστιβάλ.

Μια διοργάνωση αυστηρά κιθαριστικού ενδιαφέροντος σε επίπεδο πολύ υψηλό,εφάμιλλο με αυτό μεγάλων ακαδημιων και σχολών της Ευρώπης,της Αμερικής και άλλων περιοχών με παράδοση στην κιθαριστική τέχνη. Έκτοτε, το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας Βόλου καλώντας σολίστες, δασκάλους και μαθητές από Ελλάδα κι εξωτερικό άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο επικοινωνίας της περιοχής μας με μεγάλες πόλεις του εξωτερικού ενώνοντας κιθαριστές από κάθε γωνιά της γης κι έγινε μία εστία πολιτισμού που καλλιεργεί τη μάθηση, την έκφραση, την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και πολιτισμών καθώς και τον ευγενή ανταγωνισμό μέσα από μία σειρά μαθημάτων,σεμιναρίων,συναυλιών και διαγωνισμών. Υπήρξε πρωτοποριακό σε μια εποχή που η επικοινωνία και η ανταλλαγή μουσικών γνώσεων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη συγκριτικά με τις μέρες μας και αποτέλεσε πηγή έμνευσης για τη δημιουργία ανάλογων διοργανώσεων στην Ελλάδα αρκετά χρόνια αργότερα.

Μέσα από αυτό το φεστιβάλ αναδείχθηκαν σολίστες και δάσκαλοι κιθάρας που διαπρέπουν τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Η προσφορά του είναι πολύ μεγάλη στο χώρο της κιθαριστικής μουσικής και στον τόπο μας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου διοργανώνεται και σήμερα με μεγάλη

επιτυχία και μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς κάθε καλοκαίρι στα μέσα Ιουλίου.

http://www.volosinternationalguitarfestival.com/

Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ “Ευμέλεια”

Μεγάλο μουσικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ “Ευμέλεια”, που λαμβάνει χώρα στην Αγριά Βόλου, στις αίθουσες του ιδρύματος Πορφυρογένη, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διαπρεπούς Βολιώτη πιανίστα Ντίνου Μαστρογιάννη. Αν και μετράει λίγα χρόνια ζωής (από το 2012) έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου, καθώς μέσα από τις συναυλίες με διακεκριμένους σολίστες ή και σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνει στο κοινό της Μαγνησίας την ευκαιρία να απολαύσει στον τόπο του μουσικές που παίζονται σε μεγάλες αίθουσες μακρυνών χωρών. Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ “Ευμέλεια”μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει στα μέσα κάθε Απρίλη.

http://www.evmelia-festival.org/

Μουσικό Χωριό

Κατά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, τον Αύγουστο, στην περιοχή του Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου έχει βρει το χώρο του μία από τις μεγαλύτερες Ευρωπαικές κοινότητες, το “Μουσικό Χωριό”. Η ίδρυσή του έγινε το 2006 από τους μουσικούς Θωμά Ατζακά,Κώστα Μακρυγιαννάκη και Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Στο μουσικό χωριό μπορεί κανείς να παρακολουθήσει εργαστήρια και συναυλίες και να έρθει σε επαφή με διάφορα μουσικά είδη (παραδοσιακή, κλασική, τζαζ, μπαρόκ, ρεμπέτική κ.ά.) με έναν πιο βιωματικό τρόπο,καθώς συνδιάζονται και με άλλες μορφές τέχνης όπως η ζωγραφική, ο χορός και το θέατρο. Στο “Μουσικό Χωριό” δίνεται επίσης βαρύτητα και στους τομείς του αυτοσχεδιασμού αλλά και της παιδαγωγικής.

www.music-village.gr

Nickolas Chryssos Photography

Φεστιβάλ Πηλίου

Σε μια άλλη περιοχή του Πηλίου, σε τρία πανέμορφα χωριά,τη Ζαγορά, την Τσαγκαράδα και τον Κισσό είναι απλωμένο το Φεστιβάλ Πηλίου που γίνεται κάθε χρόνο στα τέλη του Ιουλίου και περιλαμβάνει διάφορα σεμινάρια και συναυλίες για μουσικά όργανα (πιάνο, έγχορδα, φλάουτο, σαξόφωνο κ.ά) και φωνή.

Καλλιτεχνικοί διευθυντές είναι η Ζωή Σαμσαρέλου και ο Δημήτρης Καραγιαννακίδης.

www.pelionfestival.gr

Καλλιτεχνικό και Μορφωτικό Φεστιβάλ Νοτίου Πηλίου

Στο χωριό Χόρτο του Νοτίου Πηλίου εδώ και 33 χρόνια (από το 1984) μουσικοί απ όλη την Ελλάδα έρχονται για να παρακολουθήσουν το Καλλιτεχνικό και Μορφωτικό Φεστιβάλ ιδρυτής του οποίου υπήρξε ο αείμνηστος, διεθνούς φήμης Βολιώτης μαέστρος πιανίστας και παιδαγωγός, Γιώργος Χατζηνίκος. Στην καρδιά του καλοκαιριού, περί τα τέλη του Ιουλίου, γεμίζει δημιουργικά το πρόγραμμα των ενδιαφερομένων με σεμινάρια, συναυλίες, εργαστήρια, masterclasses, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις, ομιλίες και άλλες δράσεις.

www.ert.gr/volos-32o-festival-sto-chorto-piliou

Los Almyros Festival

Για τους λάτρεις της ροκ σκηνής,εδώ και πέντε χρόνια διοργανώνεται στο δάσος Κουρί στον Αλμυρό το Los Almyros Festival. Πρόκειται για μια μουσική γιορτή με ελεύθερη είσοδο με καλεσμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

losalmirosfestival.com/

Διάφορες μουσικές εκδηλώσεις

Πέρα από τα φεστιβάλ που έχουνε γίνει θεσμοί, ένας επισκέπτης της Μαγνησίας έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει συναυλίες και σεμινάρια μια και οι διοργανώσεις τέτοιου είδους δε λείπουνε από τα πολιτιστικά προγράμματα της Μαγνησίας οποιαδήποτε εποχή. Μπορεί επίσης να γνωρίσει τη λαική και παραδοσιακή μουσική αλλά και τα ήθη και έθιμα του κάθε τόπου φτάνει να παραβρεθεί σε γιορτές όπως η γιορτή του Μήλου στη Ζαγορά, η γιορτή κρασιού στη Ν.Αγχίαλο, η ψαράδικη βραδιά στην Αγριά, το πανηγύρι του Αγίου Λαυρεντίου, το Φεστιβάλ τραγουδιού ή τα Αργοναυτικά καθώς και πολλά τοπικά πανηγύρια, όπου πρωταγωνιστούν η παραδοσιακή μουσική, οι τοπικοί χοροί και τα τραγούδια.

Κείμενο:

Λία Λεφάκη – μουσικός - Facebook: Λία Λεφ (Lia LiaLef )

e-mail : lialefak@gmal.com

Ευχαριστούμε πολύ τον φωτογράφο Νικόλα Χρυσσό για τη διάθεση της φωτογραφίας εξωφύλλου του παρόντος άρθρου καθώς και για τη διάθεση όλων των φωτογραφιών που συνοδεύουν το "Μουσικό χωριό".


FOLLOW US 

  • Facebook Social Icon

About Volos

SUBSCRIBE 

Volos (Greek: Βόλος) is a coastal port city in Thessaly situated midway on the Greek mainland, about 326 kilometres (203 miles) north of Athens and 215 kilometres (134 miles) south of Thessaloniki. It is the capital of the Magnesia regional unit. Volos is the only outlet to the sea from Thessaly, the country's largest agricultural region. With a population of 144,449 (2011), it is an important industrial centre, while its port provides a bridge between Europe, the Middle East and Asia.
 

©2017 VisitVolos.com all rights reserved