RECENT POSTS

Φακίστρα - Ο παράδεισος δεν είναι μακριά

Μια από τις ομορφότερες αλλά και πιο δύσβατες παραλίες του Πηλίου, περικυκλωμένη από βράχους, πρασινάδα, βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει έργα διάνοιξης και διαμόρφωσης του μονοπατιού που τη συνδέει με τον δρόμο και η πρόσβαση έχει βελτιωθεί κατά πολύ, όμως, ακόμη και τώρα, όχι τόσο η κατάβαση αλλά η ανάβαση από την παραλία της Φακίστρας στο δρόμο, είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που θα κάνεις κατά την επίσκεψή σου στο Πήλιο, αν φυσικά δε θέλεις να φύγεις από εκεί αγνοώντας μια από τις ομορφότερες παραλίες του βουνού των Κενταύρων. Επειδή όμως ξεκινήσαμε ανάποδα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να καταλήξουμε εκεί που θέλουμε ορθολογικά. Εφοδιάσου λοιπόν με υπομονή, άνοιξε τα μάτια σου για να απολαύσεις τις όμορφες εικόνες, πάρε βαθιά ανάσα και φύγαμε.

Η Φακίστρα ανήκει χωροταξικά στην Τσαγγαράδα, ένα από τα πιο μεγάλα, πολυπληθή και ενδιαφέροντα χωριά του Πηλίου. Εκεί θα φτάσεις αν εκκινήσεις από την πόλη του Βόλου, είτε μέσω Πορταριάς - Χανίων, είτε μέσω Αγριάς - Μηλεών. Η απόσταση είναι σχεδόν ίδια, τόσο χιλιομετρικά όσο και χρονικά, όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσεις, γι' αυτό το λόγο σου προτείνουμε να έρθεις από την μία πλευρά και να φύγεις από την άλλη, έτσι ώστε να δεις όσο το δυνατόν περισσότερα χωριά κατά τη διαδρομή.

Ας ξεκινήσουμε όμως να αναλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις με τα πόδια, αφού παρκάρεις δηλαδή το αυτοκίνητό σου στο πάρκινγκ που βρίσκεται στο τέλος του δρόμου.


Το ξεκίνημα του μονοπατιού είναι το πιο εύκολο σημείο της διαδρομής για όλους τους περιπατητές μιας και οι δυνάμεις είναι ακόμη πολλές και η όρεξη μεγάλη. Μετά από κάνα δυο στροφές τα χρώματα μιας οργιώδους φαντασίας θα ζωγραφίσουν το οπτικό σου πεδίο κι εσύ μαγεμένος θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό απολαμβάνοντας την τόσο όμορφη θέα που απλώνεται μπροστά σου. Τα τυρκουάζ νερά της παραλίας εμφανίζονται στα ξαφνικά μπροστά στο οπτικό σου πεδίο, στην πραγματικότητα εκεί που δεν το περιμένεις αφού όποιο άρθρο και να διαβάσεις, θα πειστείς πως η απόσταση της παραλίας από το πάρκινγκ δεν είναι και τόσο κοντινή.
Μη σε ξεγελάσει όμως το μάτι, τα άρθρα που διάβασες δεν λένε ψέμματα και η κοντινή απόσταση από την παραλία είναι στην ουσία μια ψευδαίσθηση και όχι η πραγματικότητα. Πάρε βαθιά ανάσα, φώναξε όσο δυνατά θέλεις (δύσκολα θα σε ακούσει κάποιος αν βρεθείς εκεί οποιαδήποτε άλλη εποχή πλην του χειμώνα) και κάθισε στο πρώτο απο τα 3-4 παγκάκια που θα βρεις απολαμβάνοντας τη θέα. Φρόντισε να μην εξαντλήσεις σε αυτό το σημείο την μπαταρία της φωτογραφικής σου μηχανής, μιας και αυτό που σε γοητεύσει σε εκείνο το σημείο, λίγη ώρα μετά, θα σε σαγηνεύσει. Η κατάβαση λοιπόν δεν είναι το δύσκολο κομμάτι της πορείας. Το κακό στην κατάβαση είναι πως θα καταπονήσεις τα πόδια σου (αν είσαι αγύμναστος) καθώς θα πρέπει να βάζεις αντίσταση για να μη σε πάρει η κατηφόρα.

Προσπάθησε να πηγαίνεις όσο το συνατόν αργότερα, μην αφήνοντας τα πόδια να χτυπούν δυνατά στο έδαφος κατά την κατάβαση. Κάνε ανάλαφρα βήματα, χωρίς να τεντώνεις τα πόδια. Το μυστικό για την αποτελεσματική κατάβαση είναι να έχεις τον έλεγχο. Στο ξεκίνημα, διατήρησε έναν σχετικά κοντύτερο διασκελισμό, με αυξημένες εναλλαγές ποδιών. Στη συνέχεια και αφού συνηθίσεις το ανώμαλο έδαφος, προτίμησε να κάνεις πιο γρήγορες εναλλαγές ποδιών παρά μεγαλύτερους διασκελισμούς, αν και ο διασκελισμός μπορεί να είναι ελαφρά μεγαλύτερος από τον κανονικό.

Η διαδρομή δεν είναι ανώμαλη σε κανένα της σημείο. Μέχρι πριν 2 χρόνια η διαδρομή ήταν σαν πραγματική ζούγκλα, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες ομαλοποίησης του εδάφους του μονοπατιού με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σε κάποια σημεία μάλιστα έχουν τοποθετηθεί σιδερένια κιγκλιδώματα.

Αν νοιώσεις πως κουράστηκες, μπορείς να σταματήσεις σε κάποιο απο τα παγκάκια για να πάρεις μια ανάσα πριν συνεχίσεις τη διαδρομή.

Μετά από περίπου 10 λεπτά κατάβασης, το όνειρο εξαπλώνεται μπροστά στα μάτια σου και σε γεμίζει δύναμη για να συνεχίσεις στα τελευταία μέτρα. Το οπτικό σου πεδίο, καθώς κατεβαίνεις και πλησιάζεις την παραλία, χρωματίζεται όλο και περισσότερο με χρώμα τυρκουαζ, το εκπληκτικό χρώμα της θάλασσας που απλώνεται μπροστά σου.

Έφτασες στην παραλία.

Η παραλία της Φακίστρας αποτελείται κυρίως από μεγάλα βότσαλα αλλά και απο μικρά. Τα λευκά βότσαλα που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας είναι εκεινα που δίνουν αυτό το υπέροχο χρώμα στα νερά της παραλίας. Αν είναι καλοκαίρι και είσαι τύπος αθλητικός, θα απογοητευτείς με το γεγονός πως το έδαφος της παραλίας δεν ευνοεί το παιχνίδι και το τρέξιμο. Γι' αυτό άφησε τις ρακέτες και τη μπάλα στην άκρη. Έφτασε επιτέλους(!) η μέρα που δεν θα εκνευρίσεις κανέναν και συνεπώς δεν θα ενοχληθείς κι εσύ από εκνευριστικές υποδείξεις του τύπου "πήγαινε λίγο πιο πέρα να παίξεις με τις ρακέτες". Δεν πειράζει, κάνε υπομονή, σεβάσου τους υπόλοιπους λουόμενους που ήρθαν στη Φακίστρα για να βρουν την ησυχία τους και εξωτερίκευσε με διαφορετικό τρόπο την ενεργητικότητά σου. Φόρεσε τη μάσκα και τα βατραχοπέδιλά σου και ξεκίνα την εξερεύνηση του βυθού της θάλασσας που είναι εκπληκτικός.

Στη Φακίστρα θα περάσεις 2-3 ώρες ηρεμίας και απόλυτης χαλάρωσης. Αν είσαι από εκείνους που αναζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση, αυτή είναι η παραλία σου. Η τοποθεσία της θάλασσας και η δύσβατη διαδρομή προς αυτήν, αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες επίσκεψης για τους περισσότερους ντόπιους που την έχουν ήδη επισκεφθεί έστω μία φορά. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι τουρίστες εκτός Μαγνησίας είναι πολλοί και η Φακίστρα δεν είναι δα και καμιά μεγάλη παραλία για να γεμίσει. Φρόντισε να προμηθευτείς πόσιμο νερό, καφέ και κανένα σάντουιτς από τα μαγαζιά των κοντινών χωριών. Η τοπική αγορά χρειάζεται ενίσχυση και στήριξη και οι επαγγελματίες τόσο της Τσαγγαράδας όσο και των γύρω χωριών περιμένουν 2 μήνες το χρόνο για να δουλέψουν. Βοήθησε λίγο την κατάσταση, αν φυσικά σου το επιτρέπει το πορτοφόλι σου. Αν πάλι η οικονομική σου κατάστασή δεν σου επιτρέπει πολλά έξοδα, δεν πειράζει. Βγάλε τουλάχιστον μερικές φωτογραφίες και ανέβασέ τις στα κοινωνικά δίκτυα για να τις θαυμάσουν οι φίλοι σου. Δεν υπάρχει καλύτερη στήριξη και διαφήμιση στους ανθρώπους του Πηλίου από την μετάδοση της ομορφιάς και των όμορφων εικόνων του τόπου τους.

#Fakistra #Φακίστρα #παραλία #beach

FOLLOW US 

  • Facebook Social Icon

About Volos

SUBSCRIBE 

Volos (Greek: Βόλος) is a coastal port city in Thessaly situated midway on the Greek mainland, about 326 kilometres (203 miles) north of Athens and 215 kilometres (134 miles) south of Thessaloniki. It is the capital of the Magnesia regional unit. Volos is the only outlet to the sea from Thessaly, the country's largest agricultural region. With a population of 144,449 (2011), it is an important industrial centre, while its port provides a bridge between Europe, the Middle East and Asia.
 

©2017 VisitVolos.com all rights reserved