RECENT POSTS

Καλαμάκι - Παραλία Πρόπαν Πηλίου


Το χωριό Καλαμάκι (Πρόπαν) του Δήμου Νοτίου Πηλίου υπάγεται στην Δημοτική Ενότητα Αφετών (πρώην Δήμος Αφετών), η οποία καταλαμβάνει συνολική έκταση 25.2 τ.χλμ. και αριθμεί 1.838 κατοίκους. Ο δήμος Αφετών λειτούργησε από το 1999 έως το 2010 με έδρα το Νεοχώρι.

Η δημοτική ενότητα Αφετών περιλαμβάνει τις παρακάτω δημοτικές κοινότητες και οικισμούς: Νεοχωρίου, Αφετών, Καλαμακίου, Λαμπινούς και Συκής.

Η κοινότητα Καλαμακίου σύμφωνα με την απογραφή του 2001, αριθμεί 227 μόνιμους κάτοικους.

Το Καλαμάκι έχει υψόμετρο 293 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,3367330428 και γεωγραφικό μήκος 23,2116659794.

Το Καλαμάκι δεν είναι φημισμένο σαν χωριό, όμως είναι ξακουστό για άλλους λόγους. Ο πρώτος και κυριότερος είναι οι πλάκες οι οποίες εξορύσονται εκεί και μαζί με αυτές της Συκής είναι φημισμένες με τον τίτλο "Πλάκες Πηλίου". Οι πλάκες Πηλίου χρησιμοποιούνται κυρίως για την κάλυψη δαπέδων εξωτερικών χώρων αλλά και για επεδύσεις τοίχων. Οι πλάκες του Καλαμακίου είναι ευρέως γνωστές σαν "Πλάκες Πρόπαν" και πολλά από τα καλντερίμια του Πηλίου έχουν κατασκευαστεί με αυτές. Επίσης, τα περισσότερα από τα σπίτια που θα συναντήσετε στο Πήλιο με εξωτερική επένδυση Πλάκας, έχουν εκμεταλλευτεί την πέτρα του Πηλίου για τον καλλωπισμό τους.

O δεύτερος λόγος για τον οποίο είναι ξακουστό το όνομα του χωριού είναι η παραλία του η οποία απέχει μόλις 2 χλμ. απο το κέντρο του οικισμού. Η παραλία φυσικά δεν θα μπορούσε να αποτελείται από τίποτα άλλο πέρα από μεγάλες πέτρες (πλάκες) και βράχια, γι' αυτό το λόγο δεν ενδύκνειται σε αυτήν το παιχνίδι εκτός θαλάσσης. Αν λοιπόν είστε τύπος αθλητικός που δεν μπορεί να αποχωριστεί τις ρακέτες του και έχει συνδυάσει το μπάνιο με το παιχνίδι, τότε αυτή η παραλία δεν είναι για εσάς. Αν πάλι είστε από εκείνους που ψάχνουν την ηρεμία τους και αναζητούν μια παραλία μακριά από την πολυκοσμία και τη φασαρία, αυτή η παραλία θα ταιριάξει απόλυτα με τα γούστα σας. Αν δε, σας αρέσει και η εξερεύνηση του βυθού, τότε μάλλον το Καλαμάκι θα γίνει η αγαπημένη σας παραλία. Εξοπλιστείτε με αντιηλιακό και βατραχοπέδιλα, φορέστε τη μάσκα σας και βουτήξτε στη θάλασσα, αφήνοντας το μάτι και το μυαλό σας να περιπλανηθεί στην απέραντη ομορφιά του βυθού. Εξερευνώντας τη θάλασσα και τον βυθό της, μην σας παραξενέψει το γεγονός πως η παραλία είναι γεμάτη απο αχινούς. Οι παραλίες με πέτρες και βράχους είναι οι αγαπημένες τους γι' αυτό θα πρέπει να προσέξετε να μην πατήσετε κάποιον από αυτούς. Σε τέτοια περίπτωση μια επάλειψη με λίγο ζεστό λάδι προλαβαίνει τυχόν κακοφόρμισμα και η αφαίρεσή τους είναι κάπως πιο εύκολη. Αφαίρεση μπορεί να γίνει και με τσιμπιδάκι.

Ας εξηγήσουμε όμως πως μπορεί να φτάσει κανείς εκεί.

Ξεκινώντας από την πόλη του Βόλου θα ακολουθήσετε τη διαδρομή Αγριά-Καλά Νερά-Μηλιές-Καλαμάκι. Η απόσταση των 36 χιλιομέτρων, χρονικα θα διαρκέσει περίπου 56 λεπτά. Αμέσως μετά από τις Μηλιές και λίγο πριν το Καλαμάκι, βρίσκεται το καταφύγιο Άγριας ζωής Άγιος Δημήτριος, τμήμα του οποίου θα διασχίσετε.

Υπάρχει και μια εναλλακτική διαδρομή, αρκεί μετά την Κάτω Γατζέα να ακολουθήσετε τις πινακίδες που δείχνουν προς Κορωπί-Αφέτες-Νεοχώρι.

Όπως προείπαμε η παραλία απέχει σχεδόν 2 χλμ. από το κέντρο του χωριού, απόσταση απαγορευτική για περπάτημα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και για το λόγο αυτό η ύπαρξη οχηματος θεωρείται επιβεβλημένη. Το τέλος του δρόμου, σηματοδοτεί και την απαρχή της απίστευτης θέας προς το πέλαγος. Αφού παρκάρετε λοιπόν το όχημά σας στο τέλος της διαδρομής (αδιέξοδο), πάρτε βαθιά ανάσα και προετοιμαστείτε για την απόλυτη θέα. Η παραλία του Καλαμακίου απλώνεται στον ορίζοντα σας καθώς κοιτάζετε προς τα κάτω και το μόνο που σας χωρίζει από τη θάλασσα είναι λίγα σκαλοπάτια και μισό λεπτό κατάβασης. Σε λίγα λεπτά θα χαθείτε στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου απολαμβάνοντας τη δροσιά της θάλασσας σε συνδυασμό με την ηρεμία και την χαλάρωση. Καλά να περάσετε!

#Καλαμάκι #Πρόπαν #Kalamaki #Propan

FOLLOW US 

  • Facebook Social Icon

About Volos

SUBSCRIBE 

Volos (Greek: Βόλος) is a coastal port city in Thessaly situated midway on the Greek mainland, about 326 kilometres (203 miles) north of Athens and 215 kilometres (134 miles) south of Thessaloniki. It is the capital of the Magnesia regional unit. Volos is the only outlet to the sea from Thessaly, the country's largest agricultural region. With a population of 144,449 (2011), it is an important industrial centre, while its port provides a bridge between Europe, the Middle East and Asia.
 

©2017 VisitVolos.com all rights reserved