RECENT POSTS

Άγιος Βλάσιος: Η ηρεμία στα καλύτερά της

Ο Άγιος Βλάσιος είναι ένα μικρό χωριό χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Πηλίου, σε απόσταση μισής ώρας από την πόλη του Βόλου. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τον ομώνυμο Άγιο, προς τιμήν του οποίου έχει χτιστεί και η εκκλησία του χωριού. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καραμπάς ή Καραμπάσι, που στα τουρκικά σημαίνει μαύρο κεφάλι.

Ο πληθυσμός του χωριού σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 322 κατοίκους. Tο χωριό Άγιος Βλάσιος, ανήκει στην δημοτική κοινότητα Αρτέμιδος του Δήμου Βόλου η οποία απαριθμεί συνολικά 4155 κατοίκους. Η σημερινή μορφή του δήμου προέκυψε, με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Στην διοικητική περιφέρεια της πρώην κοινότητας και νυν δημοτικού διαμερίσματος του Αγίου Βλασίου ανήκουν τέσσερις οικισμοί. O οικισμός του Αγίου Βλασίου με 485 κατοίκους, ο παραθαλάσσιος οικισμός Μαλάκι με 208 κατοίκους, ο οικισμός Παλιόκαστρο ή Παλαιόκαστρο με 65 κατοίκους, και ο οικισμός Στρόφλος ή Στρόφιλος με 27 κατοίκους (στοιχεία απογραφής 2001).

Ο Άγιος Βλάσιος, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 300 μέτρων, σε θέση τέτοια που αγναντεύει τον Παγασητικό κόλπο. Η απόσταση του χωριού από το κέντρο της πόλης είναι μόλις 25 λεπτά (17 χλμ), όμως η θέα από εκεί είναι πανοραμική και πραγματικά εντυπωσιακή.

Για να φτάσετε στο χωριό από την πόλη του Βόλου, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Αγριά - Κάτω Λεχώνια - Άνω Λεχώνια. Από την πόλη του Βόλου και μέχρι τα κάτω Λεχώνια θα οδηγηθείτε μέσω της παραλιακής οδού, ανηφορίζοντας όμως προς τα Άνω Λεχώνια το τοπίο αλλάζει εντυπωσιακά. Τη θέση του γαλάζιου της θάλασσας, διαδέχεται το πράσινο των δέντρων, παραπλέυρως του ποταμού "Κουφάλα" με αποκορύφωμα ένα σημείο του δρόμου που η άσφαλτος χάνεται ανάμεσα στα δέντρα μιας ρεματιάς. Η θερμοκρασία σε αυτό το κομμάτι του δρόμου πέφτει αρκετούς βαθμούς σε σχέση με πριν λόγω της υγρασίας και της πυκνής σκιάς που σχηματίζεται από τα πλατάνια και τις οξιές του ρέματος και καταπλακώνουν τον δρόμο. μΑφού περάσετε εκείνο το σημείο και φτάσετε στο Παλαιόκαστρο, το χωριό του Αγίου Βλασίου δεν απέχει και πολύ. Η ηρεμία που επικρατεί στο χωριό, ο ήχος από τα νερά που κυλούν στα ρυάκια, οι αιωνόβιοι πλάτανοι και η απουσία ζωής θα σας κάνουν να νιώσετε περίεργα και θα μεταφέρει στο μυαλό σας σε άλλη εποχή. Κοντοσταθείτε στην πλατεία και θαυμάστε την εκκλησία του Αγίου Βλασίου. Ίσως εκεί να συναντήσετε και κανα δυο γερόντια που αράζουν για να απολαύσουν το καφεδάκι τους. Καθήστε σε ένα από τα παγκάκια της και αφήστε το μυαλό να ταξιδέψει ελεύθερα. Έπειτα πάρτε μια βαθιά ανάσα και ξεκινήστε την περιήγηση στα πλακόστρωτα καλντερίμια του χωριού. Ακολουθώντας τα μονοπάτια, θα οδηγηθείτε στις επάνω γειτονιές, οι αυλές των οποίων έχουν ακόμη πιο καλή θέα.

Χαλαρώστε και παρατηρήστε τους φυσικούς ήχους. Τα πουλιά, τα νερά και τον αέρα, που εκεί, εξαιτίας της έλλειψης τεχνητών ήχων, θα παρατηρήσετε πιο έντονα. Πάρτε βαθιές ανάσες για να γεμίσετε τα πνευμόνια σας με ολοκάθαρο αέρα και όταν πια επιστρέψετε πίσω στην πόλη, τους γρήγορους ρυθμούς και το αναπόφευκτο άγχος, σκεφτείτε πως τελικά η ηρεμία και η γαλήνη δεν είναι δα και τόσο μακριά. Απέχει μοναχά μισή ώρα.

#ΆγιοςΒλάσιος #Πήλιο #χωριό #ησυχία #AgiosVlasios #Pilio #Pelion #διακοπές

FOLLOW US 

  • Facebook Social Icon

About Volos

SUBSCRIBE 

Volos (Greek: Βόλος) is a coastal port city in Thessaly situated midway on the Greek mainland, about 326 kilometres (203 miles) north of Athens and 215 kilometres (134 miles) south of Thessaloniki. It is the capital of the Magnesia regional unit. Volos is the only outlet to the sea from Thessaly, the country's largest agricultural region. With a population of 144,449 (2011), it is an important industrial centre, while its port provides a bridge between Europe, the Middle East and Asia.
 

©2017 VisitVolos.com all rights reserved