RECENT POSTS

Βόλος - Βαρκελώνη με τρένο; Γιατί όχι;


Πως θα ήταν τα πράγματα αν ο Βόλος αποτελούσε το κέντρο της Ευρώπης; Και όταν μιλάμε για κέντρο, δεν εννοούμε το κέντρο σαν σημείο στον χάρτη της γηραιάς ηπέιρου, μια κουκίδα σε ένα κομμάτι χαρτί, αλλά την αφετηρία για να ανακαλύψει κανείς ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη. Πως θα σας φαίνονταν αν ξεκινούσατε από την παραλία του Βόλου με μια βαλίτσα στο χέρι και χρησιμοποιώντας σαν μόνο μεταφορίκο μέσο το τρένο, ανακαλύπτατε 5 από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης (ή και περισσότερες) με ένα μονάχα εισιτήριο κόστους 175 ευρω; Απίθανο; Κι όμως, όχι!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το εισιτήριο που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας, είναι αυτό της InterRail. Πρόκειται ουσιαστικά για μία κάρτα, η οποία έχει ελάχιστο κόστος 175 ευρώ (είναι σε έκπτωση για κάποιο διάστημα) και με την οποία σας δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψετε εως και 5 ημέρες με το τρένο σε όσες χώρες εσείς επιθυμείτε. Προσοχή! Η κάρτα InterRail δεν σας δεσμεύει σε απόδραση-αστραπή για 5 συνεχόμενες ημέρες. Μπορεί η απόδρασή σας να διαρκέσει 15 ημέρες. Τα 175 ευρώ αφορούν τις 5 ημέρες ταξιδιού με τρένο μέσα σε αυτό το διάστημα. Μπορείτε δηλαδή να επιβιβαστείτε σε ένα τρένο ξεκινώντας απο τον σταθμό του Βόλου και να ταξιδεύετε για 5 ημέρες με την άνεσή σας και όχι συνεχόμενα. Η μία από τις πέντε ημέρες μπορεί να περιλαμβανει πχ το ταξίδι Βόλος-Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι-Λιουμπιάνα ή όποιον άλλο συνδυασμό πόλεων επιθυμείτε. Έτσι, αν ξεκινήσετε το ταξίδι π.χ. την Τρίτη και ταξιδέψετε σε μία ημέρα διασχίζοντας τρεις χώρες, θα χρεωθείτε μόνο τη μία ημέρα. Το καλό με την κάρτα της InterRail, είναι πως δεν χρειάζεται να είστε σε τρένο κάθε ημέρα. Μπορείτε δηλαδή να κάνετε στάση σε μία οποιαδήποτε Ευρωπαική πόλη για μία εβδομάδα και να χρεωθείτε μόνο την μία ημέρα, τη μέρα που ταξιδέψατε.

Μία καλή συμβουλή είναι τα μακρινά ταξίδια (από μία χώρα σε μία άλλη) να τα κάνετε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο και επιπλέον θα γλιτώσετε χρόνο έτσι ώστε να καταφέρετε να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. Έχετε κατα νου και τον "κανόνα των τρένων μετά τις 19.00" ο οποίος έγκειται στο γεγονός πως τα τρένα που ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της αλλαγής ημέρας (00.00), σας χρεώνουν μόνο την μία ημέρα από τις πέντε που έχετε πληρώσει. Για να γίνουμε ακόμη πιο κατανοητοί, θα δώσουμε ένα παράδειγμα. Αν ένα τρένο αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη μετά τις 19.00, δηλαδή για παράδειγμα αν αναχωρήσει στις 23.00 και φτάσει στη Σόφια της Βουλγαρίας τα ξημερώματα της επόμενης ημερολογιακά ημέρας (5.00), τότε θα χρεωθείτε μόνο μία ημέρα στο ταξιδιωτικό πάσο/κάρτα της InterRail και όχι δύο. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα κερδίσετε μία ημέρα από το πάσο σας αλλά θα απαλλαγείτε και από τα έξοδα διαμονής, αφού τη νύχτα θα κοιμηθείτε στο τρένο. Αυτός ο τρόπος ταξιδιού είναι ο δύσκολος και το προτείνουμε σε νεότερους ταξιδιώτες με ιδιαιτερα σφιχτό μπάτζετ.

Πρώτη μέρα:Βόλος-Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι (Σερβία) Με αφετηρία το Βόλο θα φτάσουμε στη Θεσσαλονίκη και από εκεί θα πάρουμε το τρένο για Βελιγράδι.

Το Βελιγράδι (στα σερβικά Μπέογκραντ που σημαίνει Λευκή Πόλη), είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Σάβου και Δούναβη, εκεί όπου η πεδιάδα της Παννονίας συναντά τα Βαλκάνια. Το Βελιγράδι είναι μια πόλη με κτίρια σχετικά σύγχρονα και αυτό γιατί έχει κατεδαφιστεί ολοκληρωτικά πάνω από 40 φορές. Έτσι, όποιο κτίριο υπάρχει στην πόλη, αριθμεί λιγότερα από 250 χρόνια ζωής. Η κυρίως πόλη έχει πληθυσμό 1,23 εκατομμύρια, ενώ πάνω από 1,65 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μέσα στα διοικητικά της όρια. Το Βελιγράδι χαρακτηρίζεται ως "το Βερολίνο των Βαλκανίων" για την εναλλακτική αύρα που αποπνέει και τη ζωντάνια που το χαρακτηρίζει όλες τις ώρες της ημέρας.

Δεύτερη μέρα:Βελιγράδι-Λιουμπλιάνα (Σλοβενία )

Από το Βελιγράδι, σας προτεινουμε να ταξιδέψετε στη Λιουμπλιάνα, την πρωτεύσουσα της Σλοβενίας.

Η Λιουμπλιάνα είναι μία από τις μικρότερες πρωτεύσουσες της Ευρώπης (λίγο πιο μικρή από την Πάτρα), όμως η ομορφιά της, η κουλτούρα της και κυρίως η μπαρόκ και αρτ νουβό αρχιτεκτονική της, την κάνουν ιδιαίτερα θελκτική στους τουρίστες.

Λιουμπλιάνα-Βιέννη (Αυστρία)

Πρόκειται για μια πόλη η οποία συνδυάζει άψογα την αυτοκρατορική της παράδοση με τους σύγχρονους ρυθμούς.

Η Βιέννη λοιπόν, είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας και ένα από τα ομόσπονδα κρατίδιά της. Με πληθυσμό περίπου 2.000.000 κατοίκων, αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη καθώς και το πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Πολύ σημαντικός οικονομικός παράγοντας για την πόλη είναι και ο τουρισμός, καθώς η Βιέννη με τον μεγάλο πλούτο της σε έργα τέχνης, μνημεία και μουσεία αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών.

Τρίτη μέρα: Βιέννη-Βενετία (Ιταλία) Επτά είναι τα καθημερινά δρομολόγια που συνδέουν τη Βιέννη με την πανέμορφη Βενετία της Ιταλίας.

Η Βενετία είναι πόλη χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Βρίσκεται στην ομώνυμη ελώδη λιμνοθάλασσα που απλώνεται κατά μήκος της ακτογραμμής μεταξύ των εκβολών των ποταμών Πάδου και Πιάβε. Η Βενετία είναι φημισμένη για την ομορφιά της τοποθεσίας της, την αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης της. Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της.

Τέταρτη μέρα: Βενετία-Μασσαλία (Γαλλία) Το δρομολόγιο αυτό πραγματοποιείται συνήθως μία φορά την ημέρα, κατά τις πρωινές ώρες. Η Μασσαλία (Marseille) είναι η σημαντικότερη πόλη-λιμάνι της Γαλλίας και η τρίτη σημαντικότερη (ως λιμάνι) της Ευρώπης.

Βρίσκεται στον Κόλπο του Λέοντα, στην Δυτική Μεσόγειο. Με περίπου 820.000 κατοίκους, η Μασσαλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας μετά το Παρίσι και ανήκει στην ευρύτερη ιστορική περιοχή της Προβηγκίας.

Πέμπτη μέρα: Μασσαλία-Βαρκελώνη (Ισπανία) Το δρομολόγιο Μασσαλία-Βαρκελώνη είναι πρωινό και θα σας μεταφέρει στην πανέμορφη πόλη της Ισπανίας μέσα σε λίγες ώρες.

Η Βαρκελώνη (στα καταλανικά και τα ισπανικά Barcelona, 'Μπαρσελόνα' και 'Μπαρθελόνα' αντίστοιχα) είναι πόλη της Ισπανίας, πρωτεύουσα της Αυτοδιοικούμενης Περιφέρειας της Καταλωνίας. Σήμερα αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη του Ισπανικού κράτους όσον αφορά τον πληθυσμό και την οικονομία μετά την Μαδρίτη.

Αν ταξιδέψετε εκεί κατα τους καλοκαιρινούς μήνες να κάνετε οπωσδήποτε μια βουτιά στην κοσμοπολίτικη παραλία που βρίσκεται εντός της πόλης και έχει πάρει το όνομά της συνοικίας Barceloneta (Βαρκελωνίτσα), στην οποία και ανήκει. Η Barceloneta είναι η παραλία που βρίσκεται εντός της πόλης (κάτι σαν τον Άναυρο στο Βόλο αλλά πολύ πιο μεγάλη σε έκταση) και σφίζει από ζωή καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μην παραλείψετε να περπατήσετε στον πιο εμπορικό δρόμο της Βαρκελώνης, τη φημισμένη "la rambla" και κατηφορίζοντάς την (σχεδόν στη μέση της μεγάλης αυτης οδού), να στρίψετε δεξιά ώπου θα συναντήσετε την μεγαλύτερη εμπορική αγορά της πόλης, την boqueria (Mercat de Sant Josep de la Boqueria) που θα σας φέρει στο νου κάτι από τΙς Ελληνικές λαικές αγορές. Ακόμη, θαυμάστε απο κοντά όσα περισσότερα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του Γκαουντί προλαβαίνετε.

Τέλος, για τους ποδοσφαιρόφιλους προτείνουμε μια επίσκεψη στον ναό του Ισπανικού ποδοσφαίρου και γήπεδο μιας εκ των μεγαλύτερων Ευρωπαικών ομάδων Barcelona. Το camp nou (καμπ νου) κατασκευάστηκε το 1957, σχεδόν 10 σχεδόν χρόνια πριν από το Εθνικό Στάδιο Βόλου! Εξωτερικά μπορεί να μη δείχνει και τόσο εντυπωσιακό, επειδή το μισό γήπεδο είναι κάτω από τη γη, όμως εσωτερικά είναι πραγματικά επιβλητικό. Τα εισιτήρια για τους αγώνες της Μπαρτσελόνα δεν είναι πολύ ακριβά (οι τιμές ξεκινούν από 10-15 ευρώ), γι' αυτό αν συμπέσει η επίσκεψή σας με ένα από τα παιχνίδια της ομάδας μην παραλέιψετε να το παρακολουθήσετε από κοντά.

Καλό σας ταξίδι!

#Βόλοςμετρένο #Volosbytrain #volosbarcelona #Thessaly

FOLLOW US 

  • Facebook Social Icon

About Volos

SUBSCRIBE 

Volos (Greek: Βόλος) is a coastal port city in Thessaly situated midway on the Greek mainland, about 326 kilometres (203 miles) north of Athens and 215 kilometres (134 miles) south of Thessaloniki. It is the capital of the Magnesia regional unit. Volos is the only outlet to the sea from Thessaly, the country's largest agricultural region. With a population of 144,449 (2011), it is an important industrial centre, while its port provides a bridge between Europe, the Middle East and Asia.
 

©2017 VisitVolos.com all rights reserved