RECENT POSTS

Οι Μηλιές των χρωμάτων


Οι Μηλιές είναι ορεινό χωριό του νοτίου Πηλίου, χτισμένο σε 400m υψόμετρο και σε απόσταση 28 km ανατολικά από τον Βόλο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το δημοτικό διαμέρισμα των Μηλεών αριθμεί 636 κατοίκους.

Για να φτάσετε στις Μηλιές θα ακολουθήσετε τον παραλιακό δρόμο μέσα από την πόλη του Βόλου (είτε μέσω της περιφερειακής οδού), ακολουθώντας στη συνέχεια την διαδρομή που οδηγεί κατά σειρά στην Αγριά, στα Λεχώνια, στη Γατζέα και στα Καλά Νερά. Λίγο μετά από τα Καλά Νερά θα στρίψετε στην διασταύρωση που οδηγεί στις Μηλιές.


Οι Μηλιές, το κεφαλοχώρι της περιοχής, είναι γεμάτο δέντρα, καστανιές και ελαιόδεντρα. Μιας και το χωριό είναι υπερυψωμένο, μπορεί κανείς από εκεί να απολαύσει την υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο και το νότιο Πήλιο. Στις Μηλιές στεγάζεται το μοναδικό αστυνομικό τμήμα του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
Το χωριό των Μηλεών χαρακτηρίζεται από έντονα χρώματα αλλά και κίνηση καθώς ενώνεται με ακόμη τρία μεγάλα χωριά, την Βυζίτσα, τις Πινακάτες και τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Οι Μηλιές, η Βυζίτσα και οι Πινακάτες είναι διατηρητέοι οικισμοί και μαζί με τον Αγιο Γεώργιο Νηλείας αποτελούν τα χωριά που παραδοσιακά παράγουν το ΠΟΠ "πηλιορείτικο φιρίκι".Στο χωριό θα βρείτε πολλές ταβέρνες και καφέ που αξίζει να επισκεφθείτε και να απολαύσετε τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού για τα οποία φημίζεται το Πήλιο και την παραδοσιακή Πηλιορείτικη κουζίνα.


Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1741), ενώ η βόλτα στον κεντρικό δρόμο περνάει από καλόγουστα μικρά καφέ και καταστήματα.Από την κεντρική πλατεία των Μηλεών περνούν δρόμοι και παραδοσιακά πηλιορείτικα καλντερίμια που την συνδέουν με όλες τις γειτονιές του χωριού. Από την πάνω μεριά της πλατείας ξεκινά ένα καλντερίμι, το οποίο αφού διασχίσει μεγάλο μέρος του χωριού, μετατρέπεται σε μονοπάτι και φτάνει ως την Τσαγγαράδα, ενώ από την κάτω μεριά ξεκινά ένα καλντερίμι που καταλήγει στον σιδηροδρομικό σταθμό και καταλήγει στα Καλά Νερά.


Αν βρεθείτε στο χωριό μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου τον «Μουτζούρης» ο οποίος λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες της υψηλής τουριστικής κίνησης αλλά και λίγες ημέρες πριν και μετά το Πάσχα.


Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το Τρενάκι του Πηλίου δεν λειτουργεί κι έτσι, αν έχετε όρεξη, μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος των γραμμών μέχρι τη σιδερένια γέφυρα του Εβάριστο ντε Κίρικο, πάνω από τον χείμαρρο Ταξιάρχη, ένα έργο μηχανικής που αξίζει να δείτε και να φωτογραφήσετε.Άλλη μια επίσκεψη που θεωρείται επιβεβλημένη αν βρεθείτε στις Μηλιές, είναι αυτή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί ως δανειστική για τους κατοίκους του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Εκεί φυλάσσονται οι περίπου 3.000 τόμοι που διασώθηκαν από τη Μηλιώτικη Σχολή. Το παλαιότερο βιβλίο που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη χρονολογείται στο 1497.

Ένα ορεινό χωριό γεμάτο χρώματα, ανάμεσα στο πράσινο του Πηλίου αλλά και πολύ κοντά σε πολλές καταγάλανες παραλίες του όμορφου αυτού βουνού.

Ένα χωριό γραφικό και ήσυχο αλλά πολύ κοντά στην πόλη για όσους θέλουν να συνδυάσουν την γαλήνη μαζί με την πολυκοσμία.

Οι Μηλιές είναι το χωριό που συνδυάζει τα πάντα και το μόνο που μπορεί να σας κακοφανεί ή να σας δυσαρεστήσει, είναι το ταξίδι της επιστροφής και οι πολλές όμορφες εικόνες που θα αφήσετε πίσω σας. Επισκεφθείτε τις και δεν θα χάσετε.


FOLLOW US 

  • Facebook Social Icon

About Volos

SUBSCRIBE 

Volos (Greek: Βόλος) is a coastal port city in Thessaly situated midway on the Greek mainland, about 326 kilometres (203 miles) north of Athens and 215 kilometres (134 miles) south of Thessaloniki. It is the capital of the Magnesia regional unit. Volos is the only outlet to the sea from Thessaly, the country's largest agricultural region. With a population of 144,449 (2011), it is an important industrial centre, while its port provides a bridge between Europe, the Middle East and Asia.
 

©2017 VisitVolos.com all rights reserved